How it’s made!

20 juli 2019

In het vorige artikel heeft u kunnen lezen wat de keuze van de golfbal doet met uw spel.
In dit artikel wordt er uitgelegd hoe een golfbal in elkaar zit en wat de lagen doen met de prestatie van de golfbal.

2 lagen, 3 lagen, 4 lagen, lage compressie, hoge compressie, urethaan, zacht gevoel, firm, backspin en ga zo maar door. Termen die voorbij komen als het gaat over golfballen. De golfbal is “waarschijnlijk” het lastigste en meest gecompliceerde stukje golf equipment voor een golfer om te begrijpen. In onze ogen is dat het belangrijkste stukje equipment, want u gebruikt het bij iedere slag.  

Wat doen de verschillende lagen in de golfbal?

Wij kunnen hier erg veel over schrijven. Een golfbal lijkt een eenvoudig ding maar is behoorlijk gecompliceerd. Voor dit artikel houden we het beperkt tot de belangrijkste weetjes.

Kern

De kern (core) is de binnenste laag en tevens de grootste laag van de bal. De eigenschappen van de kern zijn pas echt merkbaar bij volle slagen. De kern heeft een groot effect op de snelheid van de bal, maar draagt ook bij aan de vlucht en de spin van de bal.

Cover

De cover is de buitenste laag van de bal. Deze laag komt altijd in aanraking met het clubblad tijdens de slag. De voornaamste rol van de cover is het genereren van spin op ijzer en wedge slagen.

Het materiaal van de cover zorgt voor het gevoel dat de bal geeft. Dit is voelbaar tijdens het chippen en putten. Er zijn veel materialen waar een cover van gemaakt kan zijn, de twee belangrijkste zijn

Urethaan en surlyn. (Cast of giet) urethaan word veel gebruikt bij golfballen met 3 of meer lagen. Er zijn enkele 2-piece golfballen die een cover van urethaan hebben.
Urethaan is een dunne, maar zachte laag die veel spin genereerd en een zacht gevoel geeft.

Surlyn covers bevinden zich meestal op 2-piece golfballen. De reden dat dit materiaal gebruikt wordt op 2-piece golfballen is dat surlyn erg slijtvast is en minder spint en daarom minder afwijkt.
Surlyn voelt harder aan. Dit hoor je ook bij het afslaan.

Het grootste verschil tussen cast urethaan en surlyn zit hem in de spin. Het is een stuk lastiger om een surlyn golfbal op de green te laten stoppen/spinnen.

Midden lagen

De kern en de cover zijn besproken. Deze twee samen maken een 2-piece golfbal. Naast 2-piece golfballen zijn er ook 3, 4 en 5 piece golfballen verkrijgbaar. De functie(s) van deze lagen zijn meer complex. Meestal is de functie van de middelste (tussen) lagen het helpen van de andere lagen (kern en cover) om hun functie te versterken.

Zo biedt de extra laag een harde backstop achter een zachte cover. Dit maakt het mogelijk om een super zachte cover te vormen om zo spin te creëren op korte slagen naar de green.

Er is een verschil in zachte en super zachte covers.

Een zachte cover wordt gebruikt voor tour performance x golfballen (Pro V1x, TP5x, Nassau Quattro etc.). Een super zachte cover wordt gebruikt voor tour performance ballen als (Pro V1, TP5, Nassau Pro Cyber etc).

Als een bal uit meerdere lagen bestaat, werken de midden lagen samen met de kern om een hoge bal snelheid te creëren.

Tip; speel niet met driving range ballen

Driving range ballen zijn anders dan speel ballen. Ga er dan ook vooral niet mee de baan in.

Driving range ballen zijn gemaakt om lang mee te gaan. De cover is hard (surlyn) en spint weinig vanaf ijzer 8 en lager. Dit resulteert in andere balvluchten en afstanden. Het doel van deze ballen is zo lang mogelijk meegaan, in de baan wilt u een bal die presteert. 

In het volgende artikel beschrijven we welke type / niveau golfer het meest profijt heeft van welk type golfbal.

Volg ons om dat en andere artikelen niet te missen.

Facebook            @nassaugolf

Instagram           @nassaugolfballs

Choose your country/language: Nederland France Deutschland United Kingdom België/Belgique Italia España Česko Danmark Sverige Magyar Köztársaság Schweiz/Suisse
Send this to a friend